Wat is LEGO SNOT: leer bouwen met LEGO deel 1

Een SNOT-samenvatting

Als AFOL’s over SNOT spreken, bedoelen we meestal niet het kleverige groene spul dat uit de neus van kinderen in de speelsteen druppelt op een openbare tentoonstelling. We hebben het vooral over hoe je LEGO zijwaarts kunt bouwen, waarbij SNOT staat voor ‘Studs Not On Top’. In mijn laatste artikel verkennen we de oorsprong van LEGO SNOT. Vandaag zullen we een nerdy diepe duik nemen om de geometrie van de SNOT-constructie, enkele basisbouwtechnieken en enkele van de verborgen valkuilen waarvan je je misschien niet bewust bent, te analyseren.

SNOT Basisprincipes

Hoe werkt SNOT dan? De beste manier om dit uit te leggen is met een visuele gids. Maar eerst moeten we ervoor zorgen dat we dezelfde taal spreken.

Ik zal naar de volgende elementen en hun namen verwijzen voor de meer algemene onderdelen. Dit zijn stenen, platen en tegels. Bakstenen en platen hebben noppen aan de bovenkant. Tegels zijn glad aan de bovenzijde.

pasted+image+0.jpg

Als we het over breedtes hebben, meten we in noppenlengtes, vandaar de afkorting L.

pasted+image+01.jpg

Als het over hoogte gaat, is het vrij algemeen bekend dat een standaard LEGO-steen dezelfde hoogte heeft als drie op elkaar gestapelde platen.

pasted+image+1.jpg

Tot nu toe vrij eenvoudig, toch? Welnu, hier wordt de wiskunde ingewikkelder als we beginnen met bouwen met de noppen aan de zijkant. Welkom bij LEGO's eerste gulden snede! Ook wel bekend als de 5:2-regel. De breedte van twee noppen is hetzelfde als de hoogte van vijf op elkaar gestapelde platen, waarbij de noppen zichtbaar blijven, zoals hieronder te zien is.

pasted+image+1a.jpg

LEGO’s tweede gulden snede is 6:5. Zes noppen breed is hetzelfde als de hoogte van vijf gestapelde stenen, waarbij de nop zichtbaar is, zoals hieronder te zien is.

pasted+image+2.jpg

SNOT Geometrie

Nu deze verhoudingen zijn gedemonstreerd, kunnen we wat plezier beleven aan het verkennen van configuraties (en de gevolgen van zowel de 5:2- als de 6:5-regel. Dit is waar je kunt beginnen met het uitlijnen van de noppen om LEGO zowel horizontaal als zijwaarts perfect met elkaar te verbinden .

pasted+image+3.jpg
pasted+image+4.jpg

Basis SNOT-geometrie bereikt! Laten we nu een paar complexere verhoudingen bekijken door de breedte van een LEGO-stijl te delen. Op basis van onze gulden sneden is de breedte van één nop (een steen van 1x1 bijvoorbeeld) dus gelijk aan de hoogte van 2½ gestapelde platen.

pasted+image+5.jpg

Als je SNOT-structuren alleen in stappen van twee noppen bouwt, hoef je alleen maar te onthouden dat 2 noppen gelijk zijn aan 5 platen. Eenvoudig! Maar in veel omstandigheden moet u mogelijk rekening houden met ½ plaatoffsets. De ½ plaatafmeting komt in veel LEGO-elementen voor, maar de truc is om te weten wanneer en hoe je ze moet gebruiken.

pasted image 6.png

In de bovenstaande elementen worden bijvoorbeeld ½ plaatafmetingen volledig weergegeven. Het dunne gedeelte van de beugel is ½ plaat dik. De dunne ring van de gemodificeerde plaat is ½ plaat. De 1x1 steen met nop aan één zijde is 2½ plaat dik, terwijl de koplampsteen in de smalste afmeting 2 platen dik is.


Een visuele verklarende woordenlijst van SNOT-elementen en -technieken

We hebben veel gesproken over de theorie van SNOT, maar hoe begin je met het bouwen van SNOT-structuren? Laten we een deel van de geometrie die we hebben geleerd toepassen en enkele voorbeelden verkennen van nuttige SNOT-stenen en hoe ze te gebruiken. In elke sectie maak je visueel kennis met een element en enkele manieren waarop je dit kunt gebruiken om de richting van de noppen te veranderen.

ROCKER-LAGER 1X2 (Part 3937)

pasted image 7.png

HOEKIGE BAKSTEEN 1X1 (Part 4070): ook wel de koplampsteen, Erlingsteen of wasmachine genoemd

pasted image 8.png

LAMPHOUDER, dun (Part 4081a): Oudere stijl en minder gebruikelijk

pasted image 9.png

LAMP HOLDER, thick (Part 4081b): Pas op voor die ¼ plaat-offset!

pasted image 10.png

BAKSTEEN 1X1 MET 4 KNOPPEN (Part 4733): ook wel de Travis-steen genoemd

pasted image 11.png

HOEKPLAAT 1X2/1X4, beugel (Part 2436): Het dunne gedeelte van een beugel is ½ plaat dik.

pasted image 12.png

MINI-AFB. ACHTERPLAAT MET KNOP, nekbeugel(Part 42446)

pasted image 13.png

HOEKPLAAT 1X2 / 2X2, beugel (Part 44728)

pasted image 14.png

HOEKIGE PLAAT 1,5 BODEM 1X2 2/2, omgekeerde beugel (Part 99207)

pasted image 15.png

BAKSTEEN 1X1 MET 2 KNOPPEN(Part 47905)

pasted image 16.png

HOEKIGE PLAAT 1,5 TOP 1X2 ½, beugel (Part 99781)

pasted image 18.png

HOEKIGE PLAAT 1,5 BODEM 1X2 ½, omgekeerde beugel (Part 99780)

pasted image 17.png

PLAAT 2X2X2/3 MET 2 HORIZONTALE KNOPPEN (Part 99206)

pasted image 19.png

Hoewel de hierboven afgebeelde onderdelen niet alle SNOT-stenen vertegenwoordigen die LEGO ooit heeft geproduceerd, zijn dit de meest voorkomende. Hopelijk heb je een techniek gezien die nieuw voor je was!


De valkuilen van SNOT

Laten we nu nog nerder worden. Ik neem je mee dieper in deze plas SNOT! Niet elke SNOT-steenverbinding lukt. Heb je gehoord van LEGO-toleranties? Kortom, er is een kleine opening tussen de LEGO-stenen die nodig is om te voorkomen dat de onderdelen aan elkaar blijven plakken als je ermee bouwt.

pasted+image+20.jpg

De theoretische ruimte tussen twee stenen, gescheiden door twee noppen, bedraagt 16 mm. De logische conclusie zou zijn dat een 1x2 steen 16 mm breed zou zijn om het gat op te vullen. Nou ja, eigenlijk niet, dat zou niet werken. Het zou eigenlijk een te krappe pasvorm zijn. Hierdoor is er aan elke zijde van een steen (of tegel of plaat) een tolerantie van 0,1 mm. Daarom is een 1x2 steen, zoals in het bovenstaande voorbeeld, eigenlijk maar 15,8 mm breed. De opening in het bovenstaande voorbeeld is dus feitelijk 16,2 mm. Dit is wat een techniek genaamd “Brick Bending” mogelijk maakt, zoals te zien is in deze video-tutorial:

However, LEGO tolerances can cause some annoyance when SNOTing. The tolerances only work sideways. There are no tolerances from the bottom up. That would be weird if you think about it because LEGO bricks are made to stack. So when you combine certain SNOT elements in specific ways you run into trouble. Here is an example with brackets:

pasted image 21.png

Hoe graag je dat ook wilt, er is simpelweg niet genoeg ruimte om beugels op deze manier aan elkaar te bevestigen. Je kunt ze samen dwingen, maar het zal de elementen benadrukken. Hier is nog een voorbeeld:

pasted+image+22.jpg

Dit is een koplampsteen (4070) verbonden met een 1x1 SNOT-steen (87087) met een 1x2 plaat die beide blootliggende noppen verbindt. Je ziet dat er een kloof ontstaat. Deze montage veroorzaakt feitelijk spanning op de elementen.

Maar wacht, zou dit niet (althans gedeeltelijk) moeten worden gecorrigeerd door de tolerantie van 0,1 mm van de koplampsteen? Goede vraag! Het antwoord is in dit geval nee. De koplampsteen is ontworpen om precies twee platen dik te zijn in de kortste afmeting, dus het is merkwaardig dat hij geen tolerantie van 0,1 mm heeft!


Technic SNOT

Er is nog een valkuil waar u rekening mee moet houden. Het heeft te maken met Technic-stenen. Je zou je kunnen afvragen: is een Technic-halfpin (4274) die in een 1x1 Technic-steen (6541) is geplaatst, niet in principe hetzelfde als een gewone 1x1 SNOT-steen (87087)?

pasted image 23.png

Sorry maar nee. Het midden van een technisch gat is feitelijk 0,1 mm hoger dan het midden van de stijl op de 1x1 SNOT-steen. Dit komt omdat er voldoende ruimte moet zijn om een hele LEGO-stijl aan de onderkant van de technische steen te bevestigen. Vervelend! (Als je het “LEGO”-logo op de bovenkant van de noppen zou kunnen afscheren, zou het gat misschien 0,1 mm lager zijn!?)

pasted+image+24.jpg

Dat gezegd hebbende, gebruiken veel AFOL-bouwers de verbinding toch omdat de waargenomen stress erg klein is. Ik heb alleen problemen gehad met deze techniek als ik noppen in het Technic-gat probeer te verbinden tijdens het bouwen in LEGO Digital Designer. Als ik met echte stenen bouw, denk ik er niet over na.

Maar LEGO-ontwerpers bouwen met andere regels. Die 0,1 mm offset bezorgt LEGO-ontwerpers wat extra hoofdpijn, dat weet ik zeker. Als ze bijvoorbeeld om de een of andere reden Technic-stenen en halve pinnen in een set moeten gebruiken, moeten ze dezelfde techniek voor de hele structuur gebruiken, zodat de verschuiving door het hele model constant is. Daarom zitten er zoveel 1x1 Technic-stenen in LEGO’s Architecture set 21028 New York City. Zoals u hieronder in de instructies kunt zien, moet het SNOT-oppervlak van het gehele gedeelte van dat gedeelte van het gebouw worden bevestigd met Technic-stenen, omdat voor de montage in stap 9 Technic-stenen nodig zijn:

pasted image 25.png
pasted image 26.png

Dat betekent een heleboel Technic-halve pinnen, en dat allemaal omdat er één Technic-steen aan de basis werd gebruikt om dat middenkolomelement te stabiliseren en te versterken. Ik neem aan dat het grotere aantal onderdelen die set wenselijker maakte? Het diende in ieder geval als voorbeeld van het verschil van Technic SNOT.


Dus daar heb je het: de basisprincipes van SNOT-geometrie, een visuele verklarende woordenlijst van elementen en technieken, en een korte samenvatting van enkele SNOT-problemen waarvan je op de hoogte moet zijn.

Dit was de LEGO leer les van vandaag, maar we maken snel een nieuw deel in deze serie "Leer bouwen met LEGO", waarin we enkele meer geavanceerde SNOT-technieken en -implementaties gaan analyseren.. 

  • De beste sets voor Gamers. Van Minecraft via Supermario naar Dune...

    LEES MEER 
  • Wat is "LEGO SNOT". Deel 1 uit de 2TTOYS cursus "leren bouwen met LEGO"

    LEES MEER 
  • Dit is de echte reden waarom LEGO Star Wars-ontwerpers roze stenen in sets verstoppen

    LEES MEER 
  • LEGO Middeleeuws kasteel 31120 Creator 3-in-1 | 2TTOYS ✓ Official shop<br>

    10 dingen die je moet weten over het LEGO® Icons Middeleeuws stadsplein

    LEES MEER 
  • LEGO Eldorado Fort 10320 Creator | 2TTOYS ✓ Official shop<br>

    Herinner je je deze vintage LEGO® sets uit je kindertijd nog?

    LEES MEER 
  • LEGO Natural History Museum 10326 Icons | 2TTOYS ✓ Official shop<br>

    De beste LEGO® Modulaire Gebouwen door de jaren heen

    LEES MEER 
  • LEGO The BATMAN – BATMOTOR™ 42155 Technic | 2TTOYS ✓ Official shop<br>

    Leuke souvenirs voor liefhebbers van Londen

    LEES MEER 
  • LEGO 'Up' House 43217 Disney | 2TTOYS ✓ Official shop<br>

    De 9 beste Disney cadeaus voor volwassenen

    LEES MEER 
  • LEGO Ghostbusters Ecto 1 Hearse 10274 Creator Expert | 2TTOYS ✓ Official shop<br>

    10 gave LEGO® sets die je mee terugnemen naar je kindertijd

    LEES MEER 

NIEUWSTE LEGO SETS

VOOR JOU GESELECTEERD