LEGO Minifiguren fotograferen

Hoe Anna LEGO® stenen gebruikt om een heel nieuwe wereld te fotograferen

Anna Bitanga is een supermama die in Spanje aan de slag is als portretfotografe.

Wat je wellicht niet meteen zou raden wanneer je haar ziet, is dat ze ook een grote LEGO® fan is. Ze is een van de vele werkende moeders die het fijn vinden om als volwassene LEGO sets te bouwen.

Als kind speelde ze vaak met LEGO stenen, maar naarmate ze ouder werd, namen andere dingen steeds meer van haar tijd in beslag – de memorabele tienerjaren, de middelbare school, een voltijdse baan. LEGO sets waren toen niet meer dan een leuke herinnering uit haar kindertijd.

Tot ze zelf moeder werd.

Er zijn heel wat redenen waarom mensen LEGO op latere leeftijd opnieuw ontdekken. Voor Anna was het de combinatie van fotografie en een kind opvoeden.

Ze was op zoek naar een handige manier om tijdens het zorgen voor haar baby te blijven fotograferen, dus begon ze overal waar ze met de wandelwagen heen ging minifiguren mee te nemen. Terwijl haar zoontje in het gras of de zandbak speelde, maakte ze dan van de gelegenheid gebruik om met haar telefoon experimentele kiekjes van minifiguren te maken.

Minifiguren zijn klein en makkelijk mee te nemen, en volgens haar dus het perfecte rekwisiet voor onderweg. Zo leerde ze nieuwe manieren om als volwassene met LEGO stenen te bouwen.

De kunst van het verhalen vertellen – met LEGO stenen!

Na die eerste pogingen is ze nooit meer gestopt.

Ze heeft ondertussen meer dan 1000 minifiguren en een volledige studio die gewijd is aan het maken van kiekjes ervan – en de resultaten zijn ronduit schitterend. Benieuwd naar haar werk? Bekijk dan zeker eens haar Instagrampagina @FourBricksTall.

Ze brengt foto’s tot leven door met stenen een volledig nieuwe wereld te maken en die met de camera te vereeuwigen.

“Foto’s kunnen een grote impact hebben”, aldus Anna.

In plaats van voor de tv vind je haar meestal ergens met haar camera terwijl ze op zoek is naar een nieuw bouwidee, de juiste schaal uitzoekt of bedenkt welke achtergronden ze voor haar minifiguren zal maken. Ze is dol op creëren en denkt duidelijk graag out of the box.

Eigenlijk had ze niet gedacht dat ze ooit zoiets zou doen.

“Ik bekijk alles vanuit fotografisch oogpunt, dus focus ik op het verhaal als ik aan het bouwen ben. Wat ga ik precies fotograferen? Ik vind het een erg creatief proces ... Ik kom dan helemaal tot rust.”

Ze neemt haar minifiguren mee naar het bos, het strand of zelfs naar de straten van New York om betekenisvolle foto’s te maken.

Voor zij die voor het eerst iets met LEGO stenen willen bouwen, heeft Anna het advies om met iets kleins te beginnen en je interesses te combineren.

“Als je je hobby’s en LEGO stenen combineert, kun je heel wat nieuwe manieren verzinnen om kunstzinnig met LEGO aan de slag te gaan.”

Ze maakt het leerzaam – en leuk!

Naast haar drukke werkschema en taken als moeder is Anna ook een van de ambassadeurs van Brick Central, een grote fotografiecommunity met mensen die LEGO bouwwerken fotograferen en hun werk delen met fans. Momenteel heeft de groep meer dan 63.000 volgers op Instagram.

Ze post tutorials en tips voor het fotograferen van LEGO stenen, zoals hoe je wolken kunt maken met polyester of welke soorten lenzen je kunt gebruiken. Het is een niche, maar wel een erg coole!

“Met LEGO stenen en fotografie kun je dingen doen die je met geen enkel ander medium kunt.”

“Heel wat mensen zijn van mening dat wat ik doe niet creatief is, maar je leert nieuwe technieken en krijgt inspiratie om nieuwe dingen uit te proberen. Met de kennis die je opdoet, kun je dan zelf dingen creëren.”

Een kans om te ontsnappen, te focussen en te ver­bin­den

“Voor mij is het een activiteit die je helpt te focussen wanneer je gewoon even ... je vingers wil gebruiken, creatief wil zijn ... gewoon dingen samenklikken. Ik vind het echt lonend om voor je eigen ogen iets vorm te zien krijgen.”

Ze is erg blij dat haar zoon ook dol is op LEGO stenen. Zo kunnen ze samen leuke momenten beleven – maar er is wel één regel. Hij mag niet met haar minifiguren spelen.

“Hij heeft zijn minifiguren en ik heb de mijne ... want als hij ermee zou spelen, zouden ze helemaal bekrast raken. Kinderen gaan anders om met speelgoed dan volwassenen. Wij zijn voorzichtig.”

Ze laat haar zoon zijn eigen gang gaan wanneer hij zijn LEGO sets bouwt zodat hij zelf dingen leert, op zijn eigen tempo kan bouwen en eigen creaties kan bedenken.

Anna begrijpt dat volwassenen vanuit een ander perspectief bouwen, waaruit nog maar eens blijkt dat er geen leeftijd staat op bezig zijn met LEGO stenen. En bij Anna is dat perspectief de lens van een camera.

NIEUWSTE LEGO SETS

VOOR JOU GESELECTEERD