Digitale veiligheid voor kinderen

Veiligheid en welzijn online

Geïnspireerd door onze partner UNICEF, willen we 5 manieren delen waarop je jouw kinderen veilig online kunt laten gaan tijdens deze coronacrisis.

Houd kinderen veilig met behulp van open communicatie

Voer een eerlijk en open gesprek met je kinderen over met wie ze praten en op welke manier. Zorg dat ze de waarde van vriendelijke en begripvolle interacties begrijpen en dat gemeen, discriminerend of ongepast contact nooit acceptabel is. Als je kinderen hiermee te maken krijgen, vertel ze dan dat ze dit onmiddellijk met jou of een andere vertrouwde volwassene moeten bespreken. Houd in de gaten of jouw kind bang of verdrietig is of geheimzinnig doet met betrekking tot zijn of haar online activiteiten of als ze online worden gepest.

Stel samen met je kind regels op over hoe, wanneer en waar ze apparaten kunnen gebruiken.

Gebruik technologie om ze te beschermen

Controleer of het apparaat van je kind beschikt over de nieuwste software en antivirusprogramma’s, en dat de privacyinstellingen zijn ingeschakeld. Dek webcams af wanneer je ze niet gebruikt. Gebruik voor jongere kinderen hulpmiddelen zoals ouderlijk toezicht en SafeSearch voor een positieve online ervaring.

Let op met gratis online onderwijsmiddelen. Je kind zou hiervoor nooit een foto of zijn of haar volledige naam voor moeten opgeven om ze te gebruiken. Bekijk de privacyinstellingen om de verzameling van gegevens te minimaliseren. Leer je kind om zijn of haar persoonlijke gegevens privé te houden en ze zeker niet met vreemden te delen.

Breng samen tijd online door

Bedenk eens hoe jouw kind veilige en positieve online interacties kan hebben met vrienden, familie en jezelf. Het is nu belangrijker dan ooit om contact te hebben met anderen. Dit is een uitstekende gelegenheid om vriendelijkheid en empathie te verwerken in jouw ‘virtuele interacties’.

Help je kind om ‘fake news’ en niet bij hun leeftijd passende inhoud waardoor ze nog angstiger worden over het COVID-19 virus te herkennen. Jij en je kind kunnen samen veel leren over het virus dankzij de vele beschikbare digitale hulpbronnen van betrouwbare organisaties als UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Ga samen op zoek naar apps, games en ander online vermaak die bij de leeftijd van je kind passen.


Stimuleer gezond online gedrag

Stimuleer goed gedrag online en in videogesprekken en houd dit in de gaten. Stimuleer jouw kinderen om aardig en respectvol te zijn tegen klasgenootjes, niets gemeens te zeggen over wat anderen dragen en om geen videogesprekken te voeren in hun slaapkamer.

Lees het schoolbeleid en ga na bij wie je terecht kunt om cyberpesten of ongepaste online inhoud te melden.

Naarmate kinderen meer tijd online doorbrengen, krijgen ze vaker reclame te zien waarin ongezond eten, genderstereotypen of niet bij hun leeftijd passend materiaal wordt gepromoot. Help ze online reclames te leren herkennen en maak van die gelegenheid gebruik om samen eens te kijken wat er verkeerd is aan sommige negatieve berichten die je ziet.


Kinderen moeten plezier hebben en zichzelf kunnen uitdrukken

Nu kinderen zoveel thuis zijn, is dat een prachtige gelegenheid om online hun eigen mening te geven en anderen te steunen tijdens deze crisis.

Stimuleer je kind om te profiteren van de digitale hulpmiddelen waarmee ze actief bezig kunnen zijn, zoals video’s met oefeningen voor kinderen en games waarbij ze ook fysiek moeten bewegen.

Zorg ervoor dat ze hun tijd online afwisselen met offline activiteiten, als het mogelijk is in de buitenlucht.

Op LEGO.nl vind je nog meer advies over digitale veiligheid en welzijn

NIEUWSTE LEGO SETS

VOOR JOU GESELECTEERD