Alles wat je weten wil over LEGO steentjes

LEGO steentjes, waar worden die van gemaakt?

Wat leuk dat je meer wilt weten over het materiaal waarvan wij ons LEGO® en DUPLO® speelgoed maken!

De huidige materialen die we gebruiken zijn zorgvuldig gekozen om er zeker van te zijn dat we kinderen de beste speelervaring bieden, en, als allerbelangrijkste: hoogwaardig en veilig speelgoed. De meeste LEGO® onderdelen worden gemaakt van een hoogwaardig plastic dat ABS heet. Dit biedt de unieke houvast, de glans en de kleurvastheid waar onze LEGO® steentjes om bekend staan. Het voldoet aan een lange lijst veiligheids- en kwaliteitseisen en wij gebruiken het al sinds 1963! ABS-plastic wordt ook algemeen gebruikt in plastic telefoons, computers en auto-interieurs.

Hoewel elastische onderdelen zeldzaam zijn in onze sets, gebruiken we wel wat witte, rode en blauwe onderdelen van siliconen – en onze voertuigen hebben zachte banden. Die zijn gemaakt van een materiaal dat SBS of SEBS heet en veel gebruikt wordt voor spatborden en schoenzolen.

Wij doen ons best om te zorgen dat kinderen veilig kunnen spelen en van onze producten genieten. Daarom wordt al het LEGO® speelgoed getest door onafhankelijke laboratoria, en het voldoet ruimschoots aan alle eisen van de wetgeving voor speelgoedveiligheid in de 140 landen waar het wordt verkocht.

Hoe worden LEGO steentjes gemaakt

De vrachtwagens komen aan

Het begint allemaal met kleine brokjes plastic in veel verschillende kleuren, dat granulaat wordt genoemd. Vrachtwagens vol granulaat rijden naar de LEGO fabriek, waar reusachtige slangetjes het granulaat opzuigen en in drie verdiepingen hoge metalen silo's storten. Er zijn 14 silo's, en elke silo kan wel 33 ton granulaat bevatten. Vanuit de silo's gaat het plastic granulaat door buizen naar de spuitgietmachines.

De temperatuur stijgt

In de spuitgietmachines wordt het granulaat verhit tot een temperatuur van ongeveer 230 graden Celsius (450°F). Die gesmolten plastic brij wordt in gietmallen gespoten, kleine metalen containers in de vorm van holle LEGO steentjes. Denk aan een heel ingewikkelde versie van de ijsklontjesvorm thuis in de vriezer. De spuitgietmachine oefent honderden tonnen druk uit om te zorgen dat de steentjes perfect nauwkeurig worden gevormd. Vervolgens worden ze gekoeld en uit de mal verwijderd; dat duurt maar een seconde of 10.

Robots helpen een handje

Vanwege de gevaarlijke omstandigheden en de vereiste precisie is het vormgietproces vrijwel volledig geautomatiseerd. De steentjes die klaar zijn rollen via transportbanden in dozen. Als een doos vol is, stuurt de vormgietmachine een radiosignaal naar een van de robotische vrachtwagens die door de fabriekshal rijden. De robot-trucks laten zich leiden door sleuven in de vloer. Ze halen de volle dozen op en plaatsen ze op een andere transportband, die ze naar de volgende stap in het fabricageproces brengt.

Tijd om te versieren

Wat zouden onze steentjes zijn zonder alle gave details en decoraties? De volgende stap in het fabricageproces is de montagehal, waar de details gedrukt worden en onderdelen die uit meerdere stukjes bestaan worden gemonteerd. Gezichtjes, controlpanels, getallen, woorden en andere decoratieve details worden op de steentjes gestempeld door een reusachtige printer. Sommige LEGO® onderdelen, zoals de beentjes van de minifiguren, bestaan uit verschillende stukjes die in elkaar passen. Die gecompliceerde stukjes worden in elkaar geklemd door machines die heel nauwkeurig druk uitoefenen.

We pakken alles in

De laatste stap is het verzamelen van de juiste onderdelen om complete LEGO® sets te maken. Sets kunnen honderden verschillende stukjes omvatten, dus het inpakproces moet snel en accuraat zijn. Dozen die cassettes worden genoemd rollen via transportbanden tot onder de bakken die elke soort steentjes bevatten. De bakken gaan open en dicht om het juiste aantal stukjes in elke cassette te laten vallen. Tot slot vouwen inpakmedewerkers de dozen, voegen extra onderdelen en bouwbeschrijvingen toe, en controleren of de machine geen vergissingen heeft gemaakt

Zijn LEGO steentjes bestand tegen water?

Wil jij met je LEGO® stenen spelen in het water? Geen probleem! Standaard LEGO® steentjes raken niet beschadigd door water. Sommige speciaal ontworpen scheepsrompen uit één stuk drijven zelfs op het wateroppervlak, al geldt dat niet voor de meeste LEGO® bouwwerken.

Aan de andere kant raden we je niet aan om LEGO steentjes te gebruiken als decoraties in je aquarium of vissenkom. Daarnaast zijn er ook een paar soorten LEGO onderdelen die nooit in het water mogen:

Elektronische onderdelen

Zorg dat elektronische onderdelen zoals motoren, sensoren, lampen en batterijhouders nooit met water in aanraking komen. Elektronische onderdelen kunnen beschadigd worden in water en ze kunnen gevaar opleveren.

Montages en mechanische componenten

Onderdelen gemaakt van meerdere kleinere stukjes die niet uit elkaar kunnen, zoals een Technic-versnellingsbak of een DUPLO® voertuig, mogen niet nat worden. Deze leveren geen gevaar op, maar het water kan in het onderdeel doordringen en nooit echt opdrogen. Dit kan ervoor zorgen dat het onderdeel niet meer werkt, of er kan zelfs schimmel ontstaan.

Informatie over het schoonmaken van je LEGO® stenen lees je hier.

LEGO SORTEREN

ALLE LEGO SETS OP EEN RIJTJE

KLIK HIER