LEGO 31212 Galaxy / Melkweg REVIEW

LEGO Art 31212 Het Melkwegstelsel in review


LEGO 31212 Het Melkwegstelsel, wat vinden anderen er van

LEGO Art 31212 Het Melkwegstelsel. Hoe goed kan een schaalset van 1:1.892.160.000.000.000.000.000 (1:1,9 biljoen) zijn?

De LEGO Art set 31212 Het Melkwegstelsel is sinds half mei verkrijgbaar. De kleurrijke representatie van ons thuisland LEGO Friends bestaat uit 3091 onderdelen, waarvoor een adviesprijs van 199,99 euro beschikbaar is. Zelden is het echte model van een set zo indrukwekkend, uitgebreid en onderwerp van zoveel speculatie. Er zijn eigenlijk veel dingen over de Melkweg waar we niet echt zeker van zijn. Wie weet hoe deze recensie er qua achtergrondinformatie uit zou zien als hij over 20 jaar geschreven zou zijn...

Ik heb het volgende hoofdstuk gewijd aan enkele punten die mij interessant leken, waarna we in de kleurrijke stenen uit Denemarken duiken.

Serieuze leuke weetjes
Er was eens, in een sterrenstelsel ver, ver weg... Of toch niet? Laten we vandaag in ons eigen sterrenstelsel blijven, ook wel bekend als de Melkweg. Ook hier zijn de afstanden lang. Hoewel het eigenlijk gemakkelijker is om een ​​foto te maken van een sterrenstelsel ver weg dan van ons eigen sterrenstelsel, dat we alleen van binnenuit kunnen waarnemen. Het motief van de LEGO-set is dan ook een fictie gebaseerd op wetenschappelijke kennis; we zullen nooit een afbeelding van ons eigen sterrenstelsel zien. Tenzij we op een dag het geheim van wormgaten ontrafelen of een wezen tegenkomen dat Q heet.

Zelfs in de tijd van Einstein geloofde men dat de sterren van onze Melkweg, zichtbaar in de melkachtige band van de nachtelijke hemel, het hele universum vertegenwoordigden. Totdat werd ontdekt dat een of twee vage vlekken hun eigen sterrenstelsel zijn en dat de ruimte aanzienlijk meer ruimte biedt dan eerder werd aangenomen. Momenteel wordt aangenomen dat er één biljoen (een 1 met twaalf nullen) sterrenstelsels zijn. ‘Ver, ver weg…’ geldt voor de meeste van hen.

Terug naar de onze. We bevinden ons in een spiraalstelsel. Dit is schijfvormig en ziet eruit als een spiraal. Dit werd in de jaren negentig (nog niet zo lang geleden) nauwkeuriger gemaakt: nu wordt aangenomen dat er een balkspiraalstelsel bestaat met in het midden een relatief rechte band van heldere sterren (de ‘balk’). Hieruit strekken zich dan de spiraalarmen uit. De leeftijd wordt geschat op ongeveer 13 miljard jaar. Dit maakt het een vrij oud sterrenstelsel, slechts iets jonger dan het universum zelf.

De Melkweg herbergt gemiddeld 250 miljard sterren, d.w.z. zonnen die min of meer op de onze lijken. Schattingen lopen uiteen van 100 tot 400 miljard, maar wat is een paar honderd miljard of niet? De diameter bedraagt ​​100.000 lichtjaar. Een lichtjaar is de afstand die het licht in één jaar aflegt en bedraagt ​​9,5 biljoen kilometer (daar is hij weer, het getal met twaalf nullen). Om dit monster in een mozaïekachtig beeld weer te geven is de kleinste schaal die ooit in een LEGO-set is gebruikt nodig: 1:1.892.160.000.000.000.000.000 (dus: 1 op 1,9 biljoen). Ja! Dossier! Eén LEGO-noordopstelling komt overeen met een afstand van 15 biljard kilometer of 1600 lichtjaar.

Wij, de aarde in ons zonnestelsel, bevinden ons in een spiraalarm, specifiek de Orion-arm genoemd. Het is hier behoorlijk saai, althans astronomisch gezien. Geen zwarte gaten of gigantische sterren in de buurt die als supernova’s sterven en ons de kosmische dood in sleuren. Goed voor ons. Het bevindt zich op ongeveer 25.000 lichtjaar van het centrum van de Melkweg, waar zich een superzwaar zwart gat bevindt, genaamd Sagittarius A*. En natuurlijk draaien we rond het centrum. Het kost ons 230 miljoen jaar om één revolutie te voltooien, wat een galactisch jaar wordt genoemd.

Hoe groot ons zonnestelsel is, is niet precies gedefinieerd. De grenzen vervagen hier. Voor de volgende overweging gaan we uit van 120 AU (AU = astronomische eenheid = afstand van de aarde tot de zon = 150 miljoen kilometer), dat is waar de grens ligt tussen de heliosfeer (effectief gebied van de zonnewind) en het interstellaire medium (alles wat ligt tussen de sterren). In het model zijn “wij” afgebeeld met een klein, felgekleurd kroonhoedje, naast een bordje “Je bent hier”. Zoals u zich gemakkelijk kunt voorstellen, is dit allesbehalve op schaal. Als LEGO hier preciezer was geweest, zou de kroon een diameter hebben van 0,00000095 centimeter of 9,5 nanometer. Iets kleiner dan een klein virus, maar groter dan de structuurgrootte van microchips. Eigenlijk reden genoeg voor een nieuw element. Met een klein maltje had je in één keer alle kronen van alle Melkwegsets kunnen bedekken. Het kan dus niet aan de kosten liggen.

Last but not least: waarom heet het eigenlijk de Melkweg? Dat hebben we te danken aan de Griekse mythologie. Daar zou Hermes (de god, niet de pakketbezorger) de pasgeboren Heracles op de borst van de slapende godin Hera hebben gelegd. Toen ze wakker werd, duwde ze de zuigende baby weg en haar melk spatte door de lucht. Er staat niet geschreven waarom niemand de rommel kon opruimen...

Belangrijke gegevens

447 kcal
Vet: 16 g
waarvan verzadigde vetzuren: 7,5 g
Koolhydraten: 71 g
waarvan suiker: 63 g
Eiwit: 3,8 g


Oeps, dat waren de verkeerde sleutelgegevens. Dit zijn de juiste:


Thema: LEGO-kunst
3091 onderdelen
Adviesprijs 199,99 euro
0 minifiguren
Uitgebracht op 26 april 2024
Naar de bouwinstructies 🗺
In de 2TTOYS onlineshop 

De bouw

De structuur bestaat uit 31 secties, die zijn onderverdeeld in de zes hierboven genoemde instructieboekjes. De eerste set instructies wordt gebruikt om het zwarte frame te bouwen waarin individuele mozaïekstrengen worden geplaatst. Deze worden gemonteerd volgens instructies twee tot en met vijf en bestaan ​​elk uit drie verticaal verbonden basisplaten. Alle zes kunnen onafhankelijk van elkaar worden gebouwd. Het werk kan daardoor over een groter team worden verdeeld.

De platen zijn verbonden met behulp van Technic-pinnen en er zijn extra 2x6 platen bevestigd. Twee verschillende kleuren geven een horizontale of verticale oriëntatie aan.



De platen zijn bovendien gestabiliseerd met 2 Technic-assen


Is er leven daarbuiten?




 

De structuur zelf is zeker gevarieerder dan een mozaïek dat uitsluitend uit ronde tegels of 1×1 panelen bestaat. Er worden ook grotere stenen gebruikt. Er is echter een zekere mate van uithoudingsvermogen nodig, vooral als je solo aan de slag gaat, waarvoor je twaalf uur moet rekenen. Zoals niet ongebruikelijk bij LEGO ART wordt er een soundtrack aangeboden in het Engels, die toegankelijk is via een QR-code. Ik heb even meegeluisterd (een panel van experts bespreekt onderwerpen die verband houden met de Melkweg), maar het is minder mijn geval. Ik heb thema-, ontspannend streaming-entertainment. Deze keer: Scrubs – De Beginners. Het speelt immers ook in de Melkweg...

Het vreemde, en ik kom hier later op terug, is dat de elementen die in de constructie zijn gebruikt ook daadwerkelijk aanvoelen. Ramen, minifiguurhelmen, wortels, haarborstels, plantenstengels, gardes, vlaggen, bladeren en bloemen, om er maar een paar te noemen. Dit past helemaal niet bij het motief en lijkt... op de een of andere manier ongepast. In dit opzicht bestond er tijdens de bouw een zekere mate van scepsis over de vraag of er uiteindelijk een samenhangend beeld zou ontstaan.

Als het model klaar is





Het voltooide kunstwerk is ongeveer 65 cm breed en 40 cm hoog. Het frame zelf is 3,5 cm diep. De hoogste punten in het centrum kijken iets verder daarbuiten.

Speciale componenten zijn toegewezen aan enkele prominente punten in onze Melkweg en kort beschreven in de instructies. Zoals reeds vermeld, wordt ons zonnestelsel weergegeven door een gloeiende kroon en gemarkeerd met een bordje “Je bent hier”. Anderen omvatten Trappist-1 (een planetenstelsel op 40 lichtjaar van de aarde, weergegeven met een LEGO-ijselement), de Pleiaden (een sterrenhoop, weergegeven met een LEGO-kristal) of bolvormige sterrenhopen.


Wat het meest opvalt in het model is de GAIA-ruimtetelescoop linksonder. Een ESA-project (European Space Agency) dat in 2013 werd gelanceerd om de Melkweg en ons zonnestelsel te meten. Ongeveer een miljard sterren zijn nauwkeuriger dan ooit tevoren waargenomen en gecatalogiseerd, en de gegevens zijn openbaar beschikbaar

In de beschrijvende tekst van LEGO staat: “De GAIA-ruimtetelescoop met één miljard pixels heeft al meer dan tien jaar miljarden kilometers afgelegd in onze Melkweg.” Samen met de positie in het mozaïek impliceert dit dat de telescoop nu de rand van de Melkweg heeft bereikt. Met alle respect: dit is een hoop onzin en had een duidelijkere omschrijving nodig gehad. GAIA bevindt zich in een stabiele baan, ongeveer 1,5 miljoen kilometer achter de maan, en draait met ons mee om de zon. Er zijn daadwerkelijk miljarden kilometers afgelegd, maar dan binnen ons zonnestelsel. Op een – natuurlijk niet representatieve – schaal gesproken zou GAIA een kleine fractie van een nanometer zijn naast onze ‘Je bent hier’-locatie.

Hoe kwam GAIA aan de rand van de Melkweg?



Hoe ziet het voltooide mozaïek er nu uit? Ik hou van de kleuren! Zeker met een beetje afstand, zoals bij alle ART-modellen, zet het een mooi accent (niet alleen in de badkamer 😊). De driedimensionaliteit past ook goed, maar maakt het hele verhaal gevoeliger voor stof. De elementen die tijdens de bouw hinderlijk waren en vreemd waren aan de Melkweg, zijn uiteindelijk helemaal niet (negatief) merkbaar. Alles vervaagt te veel in één structuur. De vraag die bij mij blijft hangen, en waar ik al een tijdje over nadenk, is of het geheel zo mooi bij elkaar past door de borstels, wortels en gardes, of ondanks de vreemde elementen?


In een vitrine hou je het stof vrij


…aber die Wirkung der Galaxis ist freihängend besser als hinter den Space Modellen versteckt.

Conclusie

De structuur is gevarieerder dan een rond tegelmozaïek, maar komt uiteraard niet in de buurt van een slim icoonmodel. Een beetje doorzettingsvermogen is dus vereist.

Het eindresultaat, de combinatie van kleur en textuur, ziet er fantastisch uit. Vooral, maar niet alleen, voor astronomiefans. Het feit dat de positie van de GAIA-telescoop vele duizenden lichtjaren afwijkt had beter in de beschrijving kunnen worden uitgelegd, maar heeft geen invloed op het artistieke effect.


Verpakking en inhoud
De verpakking schittert in een paars, zwart 18+ design en doet verlangen naar een chocoladereep. Op de achterkant staan ​​gedetailleerde foto's van de set en impressies van de door het hoorspel ondersteunde soloconstructie of als gezamenlijk project in verschillende groepen.

Binnenin zitten plastic zakken met de kleurrijke onderdelen en nog een doos. Daarin zitten nog meer tassen en de zwarte, bekende Mozaïek-Technic bodemplaten. De zes instructieboekjes met zo'n 40 tot 50 pagina's zijn apart verpakt en in een knikvrije envelop. Er worden geen stickers meegeleverd.



 

  • Amusement, film & TV

  • Kunst, design & Muziek

  • Reizen & geschiedenis

  • Sport, spel & games

  • Motoren & auto's

  • Technologie & wetenschap

1 van 6

LEGO 10330

McLaren MP4/4 en Ayrton Senna

Snelheid ontmoet geschiedenis met LEGO 10330 McLaren MP4/4 en Ayrton Senna! Bouw deze iconische Formule 1-wagen en eerbetoon aan Ayrton Senna met realistische details. Perfect voor raceliefhebbers en LEGO-fans. Koop nu en beleef de grootsheid van de racerij in een unieke bouwervaring. #LEGO #McLarenMP44 #AyrtonSenna #Formule1 #Raceplezier #Bouwplezier

SHOP NU

Waarom de Concorde een technisch wonder is

LEES MEER

Il Dolce Far Niente (het heerlijke niks doen)

Nou ja, niets doen... deze LEGO set is een supergave uitdaging om te bouwen... en om even nergens anders aan te denken

LEES MEER

Voor LEGO Petrolheads

De LEGO auto sets voor volwassenen zijn gewoon geweldig. Geen discussie mogelijk. Vol details en een aanwinst voor huis of kantoor

LEES MEER

Voetbal stadions

Van welk team je ook fan bent, stiekem zijn de LEGO voetbalstadions geweldig... ook al zijn ze van aan ander team

LEES MEER

LEGO Kermis achtbaan

Beleef de spanning van een achtbaan... maar dan in LEGO Vorm. Natuurlijk met een looping!

SHOP NU

water geven niet nodig

De Icons Botanische Collectie

Breng je liefde voor planten tot leven met de LEGO Botanische Collectie! Creëer prachtige bloemen en bonsai-bomen met realistische details. Perfect voor natuurliefhebbers en LEGO-fans. Koop nu en geef je bouwcreaties een groen tintje! 🌸🌿 #LEGO #BotanischeCollectie #Bloemen #Bonsai #Bouwplezier #NatuurlijkeSchoonheid

SHOP NU

VOOR JOU GESELECTEERDE LEGO ICONS SETS

Zijn LEGO® sets geschikt voor volwassenen?

Ga heerlijk aan de slag met LEGO® sets van hoge kwaliteit die speciaal voor volwassenen ontworpen zijn. Van wereldwonderen tot film magie, van ambitieuze ruimte-expedities tot pop-iconen, van luxe auto's tot architectonische meesterwerken, er is altijd wel een LEGO set voor jou. Dus maak je niet druk, maak de doos open en ga het maken. Dit is jouw wereld.