Bossche Bollen van Jan De Groot in de LEGO winkel in Den Bosch

Bossche Bollen van Jan De Groot in de LEGO winkel in Den Bosch

De beroemde winkel van Jan de Groot van de Bossche Bollen nu te zien in LEGO vorm bij 2TTOYS

3419 onderdelen, honderden stappen en vooral geduld en precisie: er is veel voor nodig om Banketbakkerij Jan de Groot aan de Stationsweg in Den Bosch in LEGO na te bouwen. Christian van der Ven uit Vught bouwde en ontwierp de LEGO-versie én heeft nog wat meer markante gebouwen op zijn verlanglijstje staan. Deze LEGO versie van Jan de Groot is nu te bewonderen in de vitrine bij 2TToys, Orthen 16 te Den Bosch.

Bossche Bollen winkel Jan de Groot nu te bewonderen in LEGO vorm bij 2TToys

Een halfjaartje geleden liep Van der Ven op een zomerse dag over de Stationsweg in Den Bosch. ,,Ik houd heel erg van die straat. De architectuur... práchtig! En toen liep ik langs Jan de Groot en dacht ik: Dit moet ik na gaan bouwen”, zegt Van der Ven enthousiast. Nu is dat natuurlijk zo gezegd, maar niet zo gedaan. Maanden aan pielen en prullen in de weekenden en avonduurtjes gingen voorbij voordat de banketbakkerij af was. ,,Het gebouw is een hele uitdaging, zeker met al die versiersels en frutsels. Maar het resultaat mag er zijn”, zegt de Vughtenaar tevreden.

‘Wachtrij hoort bij De Groot’

Om het écht af te maken, nam Van der Ven contact op met De Groot. Of hij het logo van de banketbakkerij mocht gebruiken. ,,Ik heb ze foto's en impressies gestuurd van waar ik mee bezig was en ze vonden het hartstikke leuk. Ze waren heel enthousiast”, aldus Van der Ven. En tja, ook in de LEGO-versie staat er een wachtrij voor de Bossche Bollen. Van der Ven, lachend: ,,Een wachtrij hoort gewoon bij De Groot.”

Bossche Bollen huis Ontwerp te koop

Het ontwerp van De Groot is voor 10 euro te koop op een speciale site waar LEGO-fanatiekelingen terecht kunnen. ,,Het eerste ontwerp is al verkocht aan iemand in Amerika. Ik vind het een mooie gedachte dat een Amerikaan nu druk bezig is met een Bossche banketbakkerij om in zijn eigen LEGO-stad te zetten”, zegt Van der Ven. Als je de bouwtekening wil kopen, volg deze deze link

De banketbakkerij is niet het eerste markante gebouw in deze regio dat hij namaakte. Vorig jaar kwam hij met Station Vught op de proppen. De LEGO-versie van het gebouw uit 1868 bestaat uit 2450 blokjes en kan in 295 stappen gemaakt worden. De opbrengst van de verkoop van het digitale LEGO-boekje ging toen naar Nationaal Monument Kamp Vught. ,,Uiteindelijk is dat boekje zo’n 150 keer verkocht. Omdat er toen een goed doel aan verbonden was, kochten mensen het boekje ook zonder het station te bouwen. Nu zullen vooral de fanatiekelingen het boekje kopen”, aldus Van der Ven.

"Citadel" is de volgende

Van der Ven is archivaris van het Brabants Historisch Informatie Centrum en loopt dus vaak genoeg door de Bossche binnenstad. ,,En dan loop ik langs gebouwen en dan denk ik: Goh, hebben ze daar steentjes van? Wat zou ik hiermee kunnen doen? Dat vraag ik me bijvoorbeeld af wanneer ik bij de Sint-Jan ben.” 

Maar voordat de Sint-Jan in LEGO na wordt gemaakt, heeft hij zijn zinnen gezet op iets anders: de Citadel in Den Bosch. ,,Daar werk ik zelf en dat is nu nog hoger op mijn lijstje gekomen dan dat het al stond. 

 

    

Tekst: Brabants Dagblad: 

Zelfs in de LEGO-versie staan ze in de rij voor de Bossche Bollen van Jan de Groot | Instagram | bd.nl