De LEGO® Ferguson-tractor

De LEGO® Ferguson-tractor

In de herfst van 1951 lanceert de LEGO Groep een kleinschalige Ferguson-tractor van plastic. De tractor, die zowel als bouwset als als afgewerkt model op de markt wordt gebracht, is een enorm succes. Dit succes is een van de belangrijkste redenen waarom de verkoop van de plastic producten van de LEGO Groep in 1952 die van hun houten tegenhangers overtreft.
Rode LEGO Ferguson-tractor
De Ferguson-tractor wordt verkocht in twee kleuren, grijs en rood. © Niels Åge Skovbo, Fokus Foto


Introductie van de Ferguson-tractor


Gedurende een periode van vijf jaar vanaf 1948 ontvangt Denemarken monetaire en grondstoffenhulp van de Verenigde Staten in het kader van het Europese herstelprogramma dat is ontworpen om de Europese economieën weer op te bouwen. Het programma is het Marshallplan, genoemd naar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George Marshall. Dankzij de financiële steun kunnen de in moeilijkheden verkerende Deense boeren nieuwe en betere uitrustingen kopen, en in de naoorlogse jaren wordt de Deense landbouw grondig gemoderniseerd. De compacte Ferguson-tractor wordt vooral gewaardeerd door Deense boeren, die snel hun paarden en ossen verruilen voor de betrouwbare Fergie-tractor.

De LEGO® Ferguson-tractor

De verandering wordt weerspiegeld in de Deense speelgoedmarkt. Een blik op de vele houten en plastic producten van de LEGO Groep uit de jaren '40, '50 en '60 laat duidelijk zien dat deze producten zijn geïnspireerd door sociale verandering en technologische vooruitgang. Het is dan ook een logische stap in het begin van de jaren 50 voor de LEGO Groep om de productie van een Ferguson-tractor in plastic op te zetten. Als mama en papa een Ferguson hebben, willen hun kinderen die op het erf spelen er ook een! Er is ook een reeks werktuigen beschikbaar voor de nieuwe speelgoedtractor, waaronder een cultivator en een ploeg, om aan de achterkant van de tractor te koppelen. Deze werktuigen passen niet alleen op de kunststof Ferguson tractor, maar ook op de houten tractoren die destijds ook onderdeel waren van de LEGO® producten.


LEGO Ferguson tractor verpakking


Er worden twee versies van de Ferguson-tractor gemaakt: een afgewerkt model en een bouwset (foto) die kinderen zelf in elkaar kunnen zetten
Duur model
Het ontwikkelen van de Ferguson-tractor is een moeilijke taak en het duurt meer dan een jaar om het eerste model te vervaardigen. De productiekosten van de technische tekeningen en mallen die nodig zijn om de tractor te vervaardigen, betekenen dat de eerste LEGO-tractor die in 1951 van de productielijn rolde, DKK 30.000 kostte. Ter vergelijking: een echte Ferguson-tractor uit 1952 kost DKK 9.180. Het nieuwe product staat onder druk om te leveren – en tegen een verkoopprijs van DKK 13 per stuk moet het product goed verkopen om de investering van de LEGO Groep terug te verdienen. Gelukkig is de LEGO Ferguson-tractor na de lancering in 1951 een enorm en direct succes. De tractor, die tot 1959 op de markt is, wordt een van de meest populaire LEGO-producten op de markt en is het eerste grote succes voor de LEGO Afdeling kunststof gieten van de groep. De afdeling wordt eind jaren veertig opgericht nadat Ole Kirk Kristiansen in 1946 een machine voor het vormen van plastic kocht en begon te experimenteren met plastic.

De LEGO® Ferguson-tractor

Tekeningen van de LEGO Ferguson-tractor
Tekening van de LEGO Ferguson-tractor, door Knud Møller, de ontwerper die later het LEGO-wiel uitvond


Succes kweekt succes


In 1952 worden de plastic producten van de LEGO Groep meer verkocht dan hun houten tegenhangers. Het enorme succes van de LEGO Ferguson-tractor levert een belangrijke bijdrage aan het succes van de kunststofproducten van het bedrijf. Vanaf de lancering in 1951 tot de herfst van 1954 zijn ca. Er worden 100.000 exemplaren verkocht. Een succes als de Ferguson-tractor heeft ook implicaties voor andere producten van de LEGO Groep. Een van de items die de aandacht van de kinderen trekt, is Automatic Binding Bricks, een voorloper van het constructiespeelgoed dat de wereld later zal kennen als … LEGO-stenen.


Een doos met automatische bindstenen


Automatic Binding Bricks wordt gelanceerd in 1949
Wanneer de Automatic Binding Bricks in 1949 wordt gelanceerd, voegen ze de eerste paar jaar weinig toe aan de winst van het bedrijf. Maar het beeld begint te veranderen in het begin/midden van de jaren vijftig, wanneer plastic stenen – in 1953 hernoemd van Automatic Binding Bricks naar LEGO Mursten – steeds populairder worden. De stijgende populariteit is onder meer te danken aan verbeteringen in de kwaliteit van de baksteen. De LEGO Groep ploegt een deel van de winst van de Ferguson-tractor en andere populaire producten terug om de productontwikkeling te verbeteren.

De LEGO® Ferguson-tractor

Een van de resultaten is een betere kwaliteit baksteen en de ontwikkeling van nieuwe elementen. In 1954 wordt de kunststofserie uitgebreid met nieuwe deuren en ramen als afzonderlijke bouwelementen en in 1955 introduceert het bedrijf LEGO System in Play. Met de introductie van het LEGO System in Play wordt het product ontwikkeld tot een speelgoedsysteem, wat betekent dat alle elementen vanaf dit moment in elkaar passen, ongeacht wanneer ze worden geproduceerd. Het systeemidee is een van de belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis van het product dat later wordt ontwikkeld tot de LEGO-steen zoals we die nu kennen, en een van de sleutels tot het succes van het product.
een LEGO Ferguson-tractor van doorzichtig plastic
De LEGO Group produceert ook een beperkt aantal van de Ferguson-tractor in doorzichtig plastic, dat als tentoonstelling wordt gebruikt

ALLE LEGO TRACTOREN

NIEUWSTE LEGO SETS

VOOR JOU GESELECTEERD