De LEGO Group onthult eerste prototype LEGO® steen gemaakt van gerecycled plastic

De LEGO Group heeft een prototype LEGO®-steen onthuld, gemaakt van gerecycled plastic

de nieuwste stap in haar reis om LEGO-producten te maken van duurzame materialen.
Het nieuwe prototype, dat gebruik maakt van PET-plastic van afgedankte flessen, is de eerste steen die is gemaakt van gerecycled materiaal en voldoet aan de strenge kwaliteits- en veiligheidseisen van het bedrijf.
Een team van meer dan 150 mensen werkt aan duurzame oplossingen voor LEGO-producten. In de afgelopen drie jaar hebben materiaalwetenschappers en ingenieurs meer dan 250 variaties van PET-materialen en honderden andere plastic formuleringen getest. Het resultaat is een prototype dat voldoet aan een aantal van hun kwaliteits-, veiligheids- en spelingseisen, inclusief koppelingskracht.

Vice-president Milieuverantwoordelijkheid bij de LEGO Group, Tim Brooks, zei: “We zijn super enthousiast over deze doorbraak. De grootste uitdaging op onze duurzaamheidsreis is het heroverwegen en innoveren van nieuwe materialen die net zo duurzaam, sterk en van hoge kwaliteit zijn als onze bestaande stenen - en die passen bij LEGO-elementen die in de afgelopen 60 jaar zijn gemaakt. Met dit prototype kunnen we laten zien welke vooruitgang we boeken.”

Het zal nog enige tijd duren voordat stenen van gerecycled materiaal in LEGO-productdozen verschijnen. Het team zal doorgaan met het testen en ontwikkelen van de PET-formulering en vervolgens beoordelen of het naar de proefproductiefase gaat. Deze volgende testfase zal naar verwachting minstens een jaar duren.

Brooks zei: "We weten dat kinderen om het milieu geven en willen dat we onze producten duurzamer maken. Ook al duurt het nog even voordat ze kunnen spelen met stenen van gerecycled plastic, toch willen we kinderen laten weten dat we eraan werken en ze meenemen op reis. Experimenteren en falen is een belangrijk onderdeel van leren en innoveren. Net zoals kinderen thuis bouwen, afbouwen en herbouwen met LEGO-stenen, doen wij hetzelfde in ons laboratorium.”


Het prototype is gemaakt van gerecycled PET afkomstig van leveranciers in de Verenigde Staten die de door de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) en de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) goedgekeurde processen gebruiken om de kwaliteit te waarborgen. Gemiddeld levert een plastic PET-fles van één liter voldoende grondstof voor tien 2 x 4 LEGO-stenen.

De materiaalsamenstelling waarvoor patent is aangevraagd, verhoogt de duurzaamheid van PET om het sterk genoeg te maken voor LEGO-stenen. Het innovatieve proces maakt gebruik van een op maat gemaakte compounderingstechnologie om het gerecyclede PET te combineren met versterkende additieven.

De gerecyclede prototypesteen is de nieuwste ontwikkeling om de producten van de LEGO Groep duurzamer te maken. In 2020 kondigde het bedrijf aan dat het plastic voor eenmalig gebruik uit zijn dozen gaat verwijderen. In 2018 begon het met de productie van elementen uit bio-polyethyleen (bio-PE), gemaakt van duurzaam gewonnen suikerriet. Veel LEGO-sets bevatten elementen gemaakt van bio-PE, wat perfect is voor het maken van kleinere, zachtere onderdelen zoals bomen, takken, bladeren en accessoires voor minifiguren. Bio-PE is momenteel niet geschikt voor het maken van hardere, sterkere elementen zoals de iconische LEGO stenen.

Brooks zei: "We zijn toegewijd om onze rol te spelen bij het bouwen van een duurzame toekomst voor generaties kinderen. We willen dat onze producten een positieve impact hebben op de planeet, niet alleen met het spel dat ze inspireren, maar ook met de materialen die we gebruiken. We hebben nog een lange weg te gaan op onze reis, maar zijn blij met de vooruitgang die we boeken.”

De focus van de LEGO Groep op duurzame materiaalinnovatie is slechts een van de verschillende initiatieven die het bedrijf heeft genomen om een ​​positieve impact te maken. De LEGO Groep zal in drie jaar tot 2022 tot US $ 400 miljoen investeren om haar duurzaamheidsambities te versnellen.