Als je ooit een toren van LEGO® DUPLO® stenen met je peuter hebt gebouwd, heb je waarschijnlijk gemerkt dat hij of zij het fantastisch vindt om hem om te gooien en verrukt toe te kijken als de stenen op de grond vallen. Of ze nou torens omwerpen of hun eten op de grond gooien: dit soort activiteiten wordt destructief spel genoemd en is verrassend belangrijk voor kinderen. Het ziet er misschien uit alsof je kind gewoon rommel aan het maken is, maar je realiseert je mogelijk niet dat kinderen een soort wetenschappers zijn als ze dit soort dingen doen. Elke keer proberen ze dingen uit en leren ze bij. Van destructief spel leren ze in feite het volgende:
1. Ze leren iets over hun zintuigen

Door een toren van stenen om te duwen, worden drie zintuigen van je kind tegelijkertijd gestimuleerd: 

  • Zien: “Wat veel kleuren heeft die toren voor me!”
  • Voelen: “Hoe voelen deze stenen aan?”
  • Horen: “Hoe klinkt het als ik hem omduw?

Als jullie samen aan het bouwen zijn, kun je je peuter stimuleren om ook andere dingen uit te proberen. Is het geluid bijvoorbeeld hetzelfde als de toren op een kleed valt of op een houten vloer? Voelt de toren anders als je hem op een andere manier bouwt? Klinkt het leuk als je twee stenen tegelijk laat vallen?

2. Je kind wordt zelfverzekerder

Voor de jongste kinderen is het vaak nog lastig om twee stenen op elkaar te zetten. Dat is normaal, het duurt even voordat ze dat kunnen. Tot die tijd troosten ze zichzelf met eenvoudige taken, zoals het omgooien van een toren. Deze bevestiging en dit zelfvertrouwen helpt ze uiteindelijk om moeilijker taken uit te voeren als ze ouder worden.

3. Ze leren iets over zwaartekracht

Je kind is net als Newton en zijn appel. Door steeds weer die stenen omver te gooien, onderzoeken ze het concept van de zwaartekracht... telkens opnieuw. Voor alle zekerheid. Binnenkort kan je peuter zelf dingen bouwen, maar nu is hij of zij nog bezig allerlei concepten te ontdekken, zoals de beginselen van de wiskunde, natuurkunde, en geometrie. Dat gaat vanzelf naarmate ze de vorm, het gewicht, het formaat en de stabiliteit van een steen leren kennen.

4. Je peuter begint oorzaak en gevolg te begrijpen

Door een toren om te gooien, ervaren kinderen dat ze controle kunnen uitoefenen over de wereld om hen heen. Je kind leert eigenlijk het principe van oorzaak en gevolg als hij of zij een toren omgooit: je peuter is de (machtige) oorzaak en het omvallen (met veel lawaai, fantastisch) is het gevolg. Als je peuter ongeveer 18 maanden oud is, zie je dit soort gedrag waarschijnlijk nog vaker, omdat ze dan ook gaan onderzoeken wat hun invloed op jou is. Dit is een mooi moment voor kinderen om, met jouw hulp, grenzen te leren respecteren. Bijvoorbeeld dat ze de prachtige LEGO creaties van hun broertje of zusje met rust moeten laten.

5. Je kind leert samenwerken (met jouw hulp)

Misschien vind je het vervelend: jij hebt iets moois voor je kind gemaakt en dan wil hij of zij het alleen maar kapotmaken. Misschien raak je daar zelfs gefrustreerd van en wil je dat niet nog eens doen. Maar je kunt er ook anders naar kijken: als jij iets bouwt en je kind uitnodigt om het om te gooien en laat zien dat het daarvoor bedoeld was, wordt het een gezamenlijk spel. Zoals je waarschijnlijk weet, leren kinderen langzaamaan, stap voor stap om MET iemand anders te spelen. Blokken opstapelen die je kind kan omgooien: het kan een eenvoudig begin zijn van samen spelen. Jij bouwt ze, je kind gooit ze om, maar in wezen zijn jullie samen aan het bouwen... aan jullie relatie, als ‘partners in play’.

LEGO DUPLO 10863 Duplo Mijn opbergdoos

1 - 2
LEGO® DUPLO® 10863
34 LEGO's
BESTEL

LEGO DUPLO 10863 Duplo Mijn opbergdoos

LEGO DUPLO 10863 Peuters hebben plezier bij het bouwen van hun dierentrein. Lees meer...

Peuters zullen zoveel plezier hebben bij het bouwen van hun eigen dierentrein met de My First Animal Brick Box! Help ze de stenen in verschillende kleuren te sorteren en praat over elk iconisch dier terwijl je ze bouwt en geniet van creatief samenspel: een olifant met een glijbaan voor een slurf, een krokodil met scharnierende kaken, een leeuw met open mond, een giraffe met een bocht nek en een witte vogel. De heldere en dikke LEGO® DUPLO®-stenen zijn speciaal ontworpen om leuk en veilig te zijn voor kleine handen en worden geleverd in een handige opbergdoos.

LEGO DUPLO 10861 Duplo Herken emoties

1 - 2
LEGO® DUPLO® 10861
28 LEGO's
BESTEL

LEGO DUPLO 10861 Duplo Herken emoties

LEGO DUPLO 10861 Fel gekleurde blokken om emoties uit te leggen en te begrijpen. Lees meer...

Help uw peuter om verschillende emoties te herkennen en te begrijpen, gebruikmakend van deze heldere, te bouwen karakters gemaakt van dikke LEGO® DUPLO® stenen die speciaal zijn ontworpen om leuk en veilig te zijn voor kleine handen. Verander de dubbelzijdige gezichtsbakstenen om verschillende gezichtsuitdrukkingen te verkennen en gebruik de dubbelzijdige verhaalstenen om je eigen verhalen over stemmingen en gevoelens te creëren. Er zijn uren plezier te beleven samen met deze grote stenen, en het ontwikkelen van taalvaardigheden onderweg.

LEGO DUPLO 10817 Duplo Creatieve kist

1 - 2
LEGO® DUPLO® 10817
70 LEGO's
BESTEL

LEGO DUPLO 10817 Duplo Creatieve kist

LEGO DUPLO 10817 Creatief in alle seizoenen met de LEGO® DUPLO® creatieve kist. Lees meer…

Met deze set kunnen jonge bouwers het hele jaar door creatief zijn met LEGO® DUPLO®: bouw een lentekuikentje, een lekker ijsje voor de zomer, een boom in herfstkleuren of een winterse sneeuwpop. De bijgesloten bouwkaarten en stenen met opdruk bieden inspiratie voor eenvoudige modellen en stimuleren de fantasie van je kind. LEGO® DUPLO® stenen zijn speciaal ontworpen om veilig te kunnen worden gebruikt door kinderhandjes.

LEGO DUPLO 10809 Duplo Mijn eerste Duplo

1 - 2
LEGO® DUPLO® 10809
15 LEGO's
BESTEL

LEGO DUPLO 10809 Duplo Mijn eerste Duplo

LEGO DUPLO 10809 Politiepatrouille,Stop de dief en sluit hem op in het politiebusje. Lees meer…

LEGO® DUPLO® Politiepatrouille is het ideale speelgoed voor spannend rollenspel. Het busje heeft wielen die kunnen draaien. De laadruimte kan van de wagen worden afgehaald en worden gebruikt als kleine, los staande gevangenis met beweegbare deur. Het bankgebouw biedt een leerzame maar toch eenvoudige bouwuitdaging zodat er snel mee kan worden gespeeld. Inclusief 2 LEGO® DUPLO® figuren: een politieagent en een boef.