Door een toren van stenen om te duwen, worden drie zintuigen van je kind tegelijkertijd gestimuleerd:
Als jullie samen aan het bouwen zijn, kun je je peuter stimuleren om ook andere dingen uit te proberen. Is het geluid bijvoorbeeld hetzelfde als de toren op een kleed valt of op een houten vloer? Voelt de toren anders als je hem op een andere manier bouwt? Klinkt het leuk als je twee stenen tegelijk laat vallen?
2. Je kind wordt zelfverzekerderVoor de jongste kinderen is het vaak nog lastig om twee stenen op elkaar te zetten. Dat is normaal, het duurt even voordat ze dat kunnen. Tot die tijd troosten ze zichzelf met eenvoudige taken, zoals het omgooien van een toren. Deze bevestiging en dit zelfvertrouwen helpt ze uiteindelijk om moeilijker taken uit te voeren als ze ouder worden.
3. Ze leren iets over zwaartekrachtJe kind is net als Newton en zijn appel. Door steeds weer die stenen omver te gooien, onderzoeken ze het concept van de zwaartekracht... telkens opnieuw. Voor alle zekerheid. Binnenkort kan je peuter zelf dingen bouwen, maar nu is hij of zij nog bezig allerlei concepten te ontdekken, zoals de beginselen van de wiskunde, natuurkunde, en geometrie. Dat gaat vanzelf naarmate ze de vorm, het gewicht, het formaat en de stabiliteit van een steen leren kennen.
4. Je peuter begint oorzaak en gevolg te begrijpenDoor een toren om te gooien, ervaren kinderen dat ze controle kunnen uitoefenen over de wereld om hen heen. Je kind leert eigenlijk het principe van oorzaak en gevolg als hij of zij een toren omgooit: je peuter is de (machtige) oorzaak en het omvallen (met veel lawaai, fantastisch) is het gevolg. Als je peuter ongeveer 18 maanden oud is, zie je dit soort gedrag waarschijnlijk nog vaker, omdat ze dan ook gaan onderzoeken wat hun invloed op jou is. Dit is een mooi moment voor kinderen om, met jouw hulp, grenzen te leren respecteren. Bijvoorbeeld dat ze de prachtige LEGO creaties van hun broertje of zusje met rust moeten laten.
5. Je kind leert samenwerken (met jouw hulp)Misschien vind je het vervelend: jij hebt iets moois voor je kind gemaakt en dan wil hij of zij het alleen maar kapotmaken. Misschien raak je daar zelfs gefrustreerd van en wil je dat niet nog eens doen. Maar je kunt er ook anders naar kijken: als jij iets bouwt en je kind uitnodigt om het om te gooien en laat zien dat het daarvoor bedoeld was, wordt het een gezamenlijk spel. Zoals je waarschijnlijk weet, leren kinderen langzaamaan, stap voor stap om MET iemand anders te spelen. Blokken opstapelen die je kind kan omgooien: het kan een eenvoudig begin zijn van samen spelen. Jij bouwt ze, je kind gooit ze om, maar in wezen zijn jullie samen aan het bouwen... aan jullie relatie, als ‘partners in play’.